شنوایی سنجی
شنوایی سنجی
یکی از اولین نشانههای کم شنوایی وجود وزوز یا سوتزدن در گوش یا سر است. در این حالت فرد لازم است که برای بررسی سیستم شنوایی خود به شنوایی شناس یا ادیولوژیست مراجعه نماید. شنوایی شناس با انجام تستهای تشخیصی شنوایی از جمله ادیومتری به بررسی وضعیت شنوایی فرد میپردازد. در شنوایی سنجی یا نوار گوش فرکانسهای ۲۵۰/۵۰۰/۱۰۰۰/۲۰۰۰/۳۰۰۰/۴۰۰۰/۶۰۰۰/۸۰۰۰ هرتز بررسی و تست میشود. دلیل انتخاب این فرکانسها این است که محدوده گفتار انسان در این فرکانسها قرار دارد.
نحوه انجام تست شنوایی سنجی
تست شنوایی سنجی یا نوار گوش با استفاده از دستگاه ادیومتر(Audiometer) انجام میگیرد. شنواییسنجی به دو صورت آستانه تُنخالص(PTA) و آستانه گفتاری انجام میشود. آستانه تنخالص از طریق هوایی(هدفون) و استخواتی(Bone) آزمایش میشود. هدف از انجام ادیومتری تُنخالص هوایی، یافتن کمترین شدت یا بلندی است که فرد در فرکانسهای 250 الی 8000 هرتز میتواند بشنود. آستانه تنخالص استخوانی در فرکانسهای 250 الی 4000 هرتز بررسی میشود و توسط یک بنویبراتور(Bone Vibrator) که بر روی استخوان مستوئید واقع در پشت لاله گوش قرار میگیرد،انجام میشود.
ادیومتری گفتاری شامل آزمونهای SDS، SRT است. در ادیومتری گفتاری لیستی از کلمات برای بیمار در شدتهای مشخصشده ارائه میشود و از بیمار خواسته میشود که کلمات را تکرار نماید. در شنواییسنجی گفتاری بر اساس تعداد کلماتی که بیمار درست تکرار مینماید، درصدی به تشخیص کلمات بیمار تعلق میگیرد. هر چه این درصد به 100 نزدیکتر باشد، تشخیص کلمات بیمار بهتر است. به صورت کلی هر چه آستانه شنوایی بیمار در شنوایی سنجی تن خالص بهتر باشد،شنوایی سنجی گفتاری بیمار نیز بهتر میشود.
آماده سازی بیمار برای انجام شنوایی سنجی
برای انجام شنوایی سنجی بیمار ابتدا اتوسکوپی(دیدن مجرای گوش خارجی توسط اتوسکوپ) میشود. انجام اتوسکوپی برای این است که مجرای گوش خارجی بیمار توسط جرم یا وکس(سرومن) گوش بسته نشده باشد. در صورتیکه مجرای گوش توسط جرم گوش مسدود شدهباشد، کم شنوایی کاذبی ناشی از وجود جرم به وجود میآید و ادیمومتری فاقد اعتبار میباشد. در این حالت ابتدا میبایست جرم از گوش خارج شود و سپس تست شنواییسنجی انجام شود.
پس از انجام اتوسکوپی و در صورتیکه مجرای گوش توسط جرم گوش مسدود نشده باشد، بیمار به داخل اتاق اکوستیک راهنمایی میشود. انجام شنواییسنجی در اتاق اکوستیک برای این است که بیمار نویز و سر و صدای بیرون را نشنود و این صداها بر روی تست شنوایی تاثیر نگذارد. در اتاق اکوستیک بیمار بر روی صندلی مینشیند و برای بیمار توضیح داده میشود که این هدفون بر روی گوش شما گذاشته میشود و فرکانسهایی مشابه صدای بوق تلفن یا سیگنال برای شما پخش میشود و باید به محض شنیدن صدای بوق دکمهای مخصوص که به شما داده شدهاست را بزنید.
هنگامی که هدفون بر روی گوش بیمار قرار دادهشد، فرکانسهای از شدت ۲۵۰ الی۸۰۰۰ هرتز برای بیمار از طریق هدفون در بلندیهای متفاوت ارائه میشود و بیمار باید به محض شنیدن فرکانسها دکمه مخصوص را به نشانهی اینکه فرکانس را شنیده است، بزند.شدت صداها بر اساس دسیبل است و از شدت ۰ دسیبل تا شدت ۱۲۰ دسیبل برای بیمار ارائه میگردد.خروجی دستگاه ادیومتر در همه فرکانسها ۱۲۰ دسیبل نیست و در بعضی فرکانسها کمتر است.معمولا انجام ادیومتری برای هر فرکانس از شدت ۳۰ دسیبل شروع میشود. در صورتیکه بیمار این شدت را بشنود،شدت کمتری برای بیمار پخش میشود.این کار تا جایی ادامه پیدا میکند که بیمار فرکانس را نشنود. اولین شدتی که بیمار فرکانس را نشنود به عنوان آستانه شنوایی تن خالص بیمار تعیین میشود.
شنوایی نرمال در نوار در نوار گوش یا ادیومتری
شنوایی نرمال در نوار گوش یا ادیومتری از شدت ۰ دسیبل تا ۲۵ دسیبل است.هر چه آستانه شنوایی از ۲۵ دسیبل بیشتر شود،کمشنوایی بیمار بیشتر میشود.آستانه شنوایی نرمال برای کودکان به دلیل اینکه در سن حساس زبانآموزی و درسخواندن هستند،متفاوت است و تا شدت ۱۵ دسیبل میباشد و از ۱۵ تا ۲۵ دسیبل کمشنوایی خفیف محسوب میشود.
آیا انجام شنوایی سنجی درد دارد؟
خیر، شنواییسنجی یک آزمایش غیر تهاجمی و کاملا بدون درد است.
برای انجام شنوایی سنجی به کجا مراجعه کنیم؟
برای انجام شنوایی سنجی میتوانید به کلینیک شنوایی سنجی نیکا مراجعه کنید.
چه زمانی به شنوایی سنجی مراجعه کنیم؟
- هر زمانی که احساس کردید که در شنیدن صداهای ضعیف مشکل دارید.
- صدای تلویزیون را زیاد میکنید.
- از دیگران میخواهید که صحبتهای خود را تکرار کنند.
- احساس کیپی در گوش خود دارید.
- در گوش یا سر خود صدای وزوز میشنوید.
- اگر در محیط پر سر و صدایی زندگی و یا فعالیت میکنید.
- پس از ابتلا به کرونا احساس کمشنوایی مینمایید.
برای کودکان نیز در موارد زیر باید به شنوایی سنجی مراجعه نمایید.
- هنگامی که نسبت به صدا عکسالعمل ضعیفی از خود نشان دهند.
- اگر در مقایسه با همسالان خود از رشد گفتاری ضعیفی برخوردار باشند.
- صدای تلویزیون را زیاد کنند.
- بلندتر از حالت عادی صحبت کنند.
- مدام به گوش خود دست بزنند و یا اینکه گوش خود را بکشند.
کلینیک شنوایی سنجی نیکا دارای کلیه تستهای شنوایی برای تمامی سنین است. برای اطلاع از قیمت شنوایی سنجی و یا گرفتن وقت قبلی با شماره تماس های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید.